18.6.2015
Kategorie: Historie, Zajímavosti

Portugalská vína

Portugalsko je sedmým největším producentem vína na světě a má celou řadu vín, včetně slavného Portského a Madeiry. Víno se do Portugalska dostalo s Řeky, Římany, Féničany a a Kartaginci. V době slavné Římské říše se odtud již dováželo do Říma.

Vinařské regiony

Portugalsko má dvě vinařské oblasti, které jsou  chráněny UNESCO jako světové dědictví: vinařská oblast Douro Valley (Douro Vinhateiro) a vinařský region Pico Island (Ilha do Pico Vinhateira). Douro Valley má nejstarší popisný systém na světě, vytvořen byl před více jak dvěma sty lety. Ostatní vína se dělají v oblasti patřící Alentejo a oblasti Dao. Každý region má vlastní Vinnou Komisi (Comissão Vitivinicola) která, dohlíží na kvalitu vín.
Minho

Region Minho na severozápadě Portugalska je známý pro své Vinho Verde neboli zelené víno. Tato vína mohou být buď červená nebo bílá a jsou vyrobena z hroznů, které nedosahují vysoké úrovně cukru. Jeho krátká doba kvašení dává vínu nízký obsah alkoholu (od osmi do jedenácti procent). Známé je pro diuretické účinky, tato vína jsou velmi lehká a přirozeně nabubřelá. Mezi nejznámější značky patří Soalheiro, Palacio da Brejoeira a Vinho Alvarinho.
Douro a Portská vína (Vinho do Douro)portské vínoRegion Douro je nejvíc známý svými portskými víny, ale v této oblasti se asi polovina vína nyní pěstuje jen pro stolní vína.Víno se pěstuje v údolí Douro a je vyvážené z města Porto, odtud Portské. Výroba Portského podléhá velmi přísným pravidlům. Je zařazeno podle druhu hroznů, obsahu cukru, množství dodaného alkoholu, stáří a druhu dřeva sudů, které jsou použity v procesu stárnutí.

Pro výrobu Portského se používá více jak 40 odrůd hroznů, a jsou v podstatě dvě kategorie: červená a stárnutá ve dřevě. Červené Portské se plní do lahví a má hlubší barvu, zatímco stárnuté portské zahrnuje Tawny Portské, je připraveno ihned ke spotřebě po stočení do lahví.  White Port je ve své vlastní kategorii, může být sladké nebo méně sladké s nižším obsahem alkoholu je normálních 20% u ostatních Portských vín.

DãoVíno Dão se vyrábí v hornaté oblasti na severu, kde hory chrání hrozny (Castas) před mořem a kontinentálními vlivy. Vyrábí se zde jak červená tak bílá vína, včetně ovocných červených mladých vín a suchých bílých vín. Často se říká, že oblast Dão produkuje jedny z nejlepších vín v Portugalsku, včetně Grão Vasco a Aliança.

BairradaV tomto regionu dominuje víno Baga, které kouřovou nebo borovicovou chuť, která potřebuje čas na změkčení. Jméno pochází z Bairrada Barros (jílu), kvůli půdě regionu. Vyrábí se zde vína červená, bílá a stolní víno, ale nejznámější je šumivé víno, Conde de Cantanhede a také Marques de Marialva.

SetúbalSerra da Arrábida na jih od Lisabonu, je nejvíce známé svým sladkým alkoholizovaným vínem Muscat, známý jako Moscatel de Setúbal. Region produkuje také červené stolní víno a nejznámější víno je Moscatel Roxo, víno, které se prodává teprve po dvaceti letech stárnutí ve sklepě.

AlentejoPravděpodobně přednostní víno spotřebitelů v Portugalsku, region Alentejo v jižním Portugalsku produkuje 12 procent národní spotřeby vína. Vína vyrobená zde jsou mírně kyselá červená, a ovocná bílá vína. Vína z této oblasti jsou široce vyvážena, především do Číny.

Víno z Madeiry

Pěstování vína začalo v patnáctém století s vinnou révou, která přišla z Kréty. Neopevněná Madeira lákala lodě k zastavení na Funchal v situacích kdy se zhoršilo počasí, zde také mořeplavci začali do vína přidávat alkohol, aby byl lepší. Víno se dále zlepšovalo po dlouhých horkých cestách v barelech, neboť bylo také používáno jako zátěž v lodích při delších cestách.  Tato metoda byla nahrazena metodou estufa, který se skládá z zahřátí vína mezi 30 ° C a 60 ° C po dobu tří měsíců až jednoho roku, aby se urychlil proces stárnutí. Kromě toho, víno je vystaveno vzduchu, což způsobuje jeho oxidaci.
Vintage Madeira

Známe čtyři hlavní typy madeirského vína: Malvasia (také známý jako Malmsey), Bual (nebo Boal), Verdelho a Sercial. Většina vín z Madeiry je vyrobena z hroznů Tinta Negra Mole, které jsou často ve směsi s jedním z těchto čtyř ušlechtilých odrůd. Madeira může být prodávána jako vintage víno s konkrétním věkem, kdy dozrává v sudech více než patnáct let, nebo jako smíšené víno s minimálním věkem tří nebo deseti let. Stále je k dispozici také Vintage Madeira z roku 1850 nebo nejstarší láhev Madeiry z roku 1722. 
Zaujala vás některá lokalita v Portugalsku a chcete si víno vychutnat přímo u zdroje? Nebo dáte přednost cestování po jednotlivých vinicích? Vyzkoušejte naši nabídku pobytů a zájezdů do Portugalska.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

„Bůh stvořil člověka, ale nedal si to patentovat, a tak to teď po něm může dělat kdejakej blbec.“ Jan Werich