Portugalské speciality

Portugalská kuchyně kombinuje klasické mořské plody s chutěmi a kořením vypěstovaným na portugalských kopcích. Právě koření hodně ovlivnilo jejich jídla i portugalská vína, která jsou tak oblíbená. Podívejte se s námi na několik jídel, na které narazíte v místních restauracích a která stojí za vyzkoušení.

Frango Piri Piri (kuřecí maso piri piri)

portugalské jídloPokud jste ho ještě nevyzkoušeli vřele doporučujeme. Kuřecí maso je grilované k dokonalosti s tajnou směsí koření a patří k nejoblíbenějším jídlům u zahraničních návštěvníků.  Kuřata, která se pro toto jídlo používají jsou malá ale plná chuťi. Podávají se s čerstvým salátem s domácími brambůrkami.

Sardinhas grelhadas (grilované sardinky)

U pláže, ve městech, a to i v kopcích jsou grilované sardinky nedílnou součástí léta pro většinu místních obyvatel a mnoha návštěvníků. Sardinky ochucené solí se dělají na grilu a pak se přidá ještě rajčatový salát a nové brambory. K tomu si můžete dát chlazené Vinho Verde a máte jistotu luxusního kulinářského zážitku. Zkuste jíst sardinky jako místní, pomocí prstů a krajíce chleba.

Bacalhau (solená treska)

Treska je jádrem portugalské kuchyně. Podle místních mají pro každý den jiný recept na jídlo z tresky.  Solené tresky, nikoli čerstvé tresky se používají v Portugalsku (solení je tradiční způsob konzervování ryb). Treska získá chuť po soli a lepší texturu masa. Treska je universální ryba, kterou můžete najít i na portugalském vánočním jídelním stole.

Arroz de Tamboril (mořský ďas a rýže)

Tato pochoutka opravdu stojí za vyzkoušení. Mořský ďas se rozseká na kousky a smísí s rýží, rajčaty, kořením a spoustou opravdu čerstvých bylinek. Výsledné jídlo je tak nejen chutné ale i zdravé. Populární misku najdete v nabídce mnoha místních restaurací. Existujete spousta variací tohoto jídla – chobotnice a rýže, mořské plody a rýže, treska s rýží.

portugalské jídloCozida à Portuguesa (vepřové maso a dušené zelí)

Jde o vydatný pokrm, kde pomalé vaření umožňuje plný dopad chutí na vaše chuťové buňky. Vepřové maso se smíchá s velkým množstvím zelí a jiné zeleniny. Jídlo najdete v restauracích pravidelně v rámci nedělního menu.

Feijoada (fazolový guláš)

Tradiční feijoada je vyrobena z vepřového, klobásy, zelí a fazolí. V Algarve pravděpodobně najdete feijoada de Buzinas – který je vyroben ze Surmovky nebo feijoada de Choco, vyrobený ze sépiových ryb. Všechny varianty jsou velmi chutné, zasytí a patří k velmi zdravým pokrmům.

Máte i vy tip na tradiční portugalské jídlo, které vás zaujalo? Podělte se s námi o něj v komentářích.

 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *